Kako početi s dohranom?

Vaša beba je navršila šest mjeseci i vrijeme je za dohranu. U moru informacija lako se izgubiti. U svakoj knjizi, časopisu i na internetu kolaju razni savjeti i tablice dohrane za bebe.
Svaka mama se pita: "Kako započeti?"
Ne treba žuriti sa početkom dohrane. Ukoliko beba dovoljno dobiva na težini i dobro napreduje, prvu kašicu treba ponuditi tek sa navršenih šest mjeseci.

Ne treba se zabrinjavati ukoliko beba odmah ne prihvaća dohranu, to je posve normalno. Treba vremena da shvati da glad može utažiti ne samo dojenjem, već i hranjenjem na žličicu.

Voće je idealan izbor za prve kašice jer je slatko kao i majčino mlijeko. Svakako treba birati voće koje je slatko, nije pretjerano oporo niti kiselo te koje nije špricano i ne sadrži alergene. U dobar izbor spadaju: jabuke, banane, kruške, šljive, breskve, marelice, dinje i slično. Isprva voće možete kratko prokuhati u vodi, očistiti od koštica i oguliti. Manji mikser će vam svakako dobro doći, a vrlo brzo ćete naći sami osmisliti male recepte koji su ukusni vašoj bebi. Preporučljivo je kombinirati kašice sa čvršćim  voćkama i onim sočnijim kako bi se postigla idealna gustoća kašice. Ukoliko kašica ispadne pregusta, dodajte malo mlijeka ili vode, a ukoliko ispadne prerijetka, dodajte malo rižinih pahuljica.

Mlijeko se dodaje u prve kašice često jer bebe lakše prihvaćaju nove okuse ukoliko u njima osjete i njima najukusniju hranu – mlijeko. Voće ponudite u popodnevnim satima jer djeca tada najlakše prihvaćaju nove okuse. Najbolje vrijeme je ono u koje beba inače jede. Pustite da pojede koliko želi, a potom je nahranite s mlijekom do sitosti. Obzirom da u početku vjerojatno neće pojesti puno kašice odjednom, možete za pola sata-sat ponuditi još nekoliko žličica voća.

Svaka mama će vam reći da počeci dohrane nisu laki. Stvorite ugodno okruženje tijekom hranjenja, ponudite bebi žličicu, kuhaču ili zdjelicu, pustite da se igra sa sitnim komadićima voća kako bi i ona sudjelovala. I naravno, oboružajte se sa puno ljubavi i strpljenja i uspjeh neće izostati.

Popularni Blogovi